28 February 2013

senyum itu sedekah.

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..





nampak tak ke'over'an di situ.
mungkin boleh difikir-fikir kan untuk menyambung profession jadi lecturer selepas ini.
-_-
hahaha.

dan di sebab kan ini,
aku tengah duduk berteleku dekat meja study ni dari pukul 9 tadi.
khusyuk menelaah dan mengulang kaji.
oh, sekarang dah pukul 12 malam.

huwaaaaa.
rehat kejap.

aku bukan lah orang yang hebat.
bukan juga orang paling pandai dalam kelas tu,
bahkan juga bukan orang paling sesuai untuk mengajar.
ramai lagi yang lebih layak.
tapi tetibe terasa satu tanggungjawab untuk buat begini.
muncul perasaan bertanggungjawab untuk memahamkan orang yang tak faham.
timbul perasaan bertanggungjawab untuk buat orang rasa minat pada something yang mereka tak minat.
tak mahu lagi rasa bersalah.
nak cuba buang sifat pentingkan diri sendiri.
kalau dengan ini aku boleh tolong mereka, tak kan nak tolak kan.
bukan rugi apa-apa pun ajar orang yang tak faham.


kalau kita tolong orang, Allah akan tolong kita dalam keadaan yang kita sendiri pun tak sedar.

Abah selalu pesan,

the more you give, the more you gain.
jangan lokek duit lagi-lagi dengan kawan-kawan sendiri.
jangan lokek ilmu. kongsi ilmu dengan orang lain.

*lokek = kedekut

semoga usaha ini di kira sebagai satu ibadah di mata Allah,
dan pahala menyampaikan ilmu boleh terus-menerus masuk dalam akaun amalan aku.
:)

untung kan siapa kerja seorang pendidik.
pahala tak pernah berhenti mengalir.
oh, jeles tibe2.
aku nanti takut-takut dapat maki hamun je cabut gigi orang. 
haha.


sila doakan aku tak sampaikan ajaran sesat pada mereka
heeeeeeeee.

perkongsian sedikit ilmu kat sini.

bila seseorang senyum, kesemua gigi hadapan akan tertayang. nampak seluruh ketinggian gigi-gigi depan tu. kalau nampak separuh je gigi tu, tu nama nya tak cukup senyum laaa tu.
so, jom senyum nampak gigi!


dan kalau nampak lebih dari ketinggian gigi ni, yakni nampak sampai nampak gusi yang ketara dan menonjol,
macam dalam gambar sebelah kanan tu,
jangan risau. itu normal sahaja. tapi dalam bidang dentistry, senyuman sebegitu dipanggil, 'Gummy Smile'.
senyum semua.
:)
=)


ok, sambung study balik.
moga Allah permudahkan.


.......

3 comments:

zakirasli said...

Terbaik.. Semoga Berjaya !!

Aku Dan Komputer said...

Semoga Berjaya :D

Anith Aziz said...

Gummy smile mcm eunhyuk...charming apa...hehe...good luck..byk bismillah byk2...