01 March 2013

esok ada exam. yeay!

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..

RCP - Removable Complete Denture

gigi palsu penuh untuk orang yang tak ada gigi langsung dalam mulut dia.

tahu tak buat gigi palsu ni mahal?
kat malaysia, beratus-ratus harga dia.
at first, aku pun macam tak faham kenape nak mahal sangat.
tapi lepas belajar, ok, pahammm daaaa kenape mahal sangat-sangat.

dalam proses step ke 6.
lepas aku ambek je gambar ni, shellac yang bawak tu patah dua.
-_-

ada dekat 10 step nak buat RPC ni.
dan setiap step ni,
dah berkali-kali buat kitorang satu kelas menjerit, menangis, stress bagai.
setiap step, sekurang-kurang nya 3 kali mesti kene reject dengan lecturer.
seminggu ada 6 jam lab untuk buat benda ni.
masa lab Prostho lah yang paling stress, paling serabut, paling selekeh, paling kedengaran jeritan-jeritan warga Asnan Gamil.
ya. sangat susah.

mengarut dalam lab prostho itu perkara biasa bagi meredakan ketegangan. hihi.

Alhamdulillah. dapat groupmates yang sempoi dan happening. 

Peng
Ahmad
Azhari
Amal
Ain
Eiyra
Apip
Nadia
Ummu


 mereka-mereka yg suka mengendeng datang tempat aku dengan ira sebab memasing malas bawak api sendiri. tengok, sampai bawak lari pelita merah aku. dush3. 

 Exco baru tengah khusyuk keje~ wuuuu~
hahaha.


susah senang hadapi bersama. ecececece.
saling membantu, saling menyokong, saling memberi semangat.
group dengan budak lelaki ni paham-paham je laaa.
lelaki bab-bab praktikal ni memang hebat sungguh. cantik sangat kerja tangan mereka.
so, secara tak langsung belajar daripada dyorang.
meski dyorg keje nye x bawak barang dan mula mengendeng barang budak perempuan. cehhhh.
hahaha. thanks to the group, tak de lah terasa stress sangat buat kerja-kerja yang banyak tu.

finally, siap jugak complete denture aku ni.

from this,

to this. tadaaaa. 

dan,
esok, aku ada exam setting of the teeth.
step yang mengambil mase 3 minggu untuk kitorang semua siap,
perlu disiapkan dalam masa 2 jam sahaja esok.
sila bayang. sebelum ni, kene reject, boleh buat lain. reject lagi, buat baru.
tapi time exam ni, sekali tu jelah peluang. hantar lah yang mana sempat buat tu.
so, mohon sangat doa-doa kalian untuk kami semua.
exam praktikal ni tak boleh based on hafalan, atau kefahaman semata.
tapi lebih berdasarkan kesenian tangan nak buat.

sebab tu ramai sangat lecturer akan sebut,

Dentistry is an art of science. You need to be an artist to be a great dentist. 

cuak. cuakkk. hujung bulan 4 pun nanti ada satu lagi exam praktikal.
fuuhh. fuuuhhh. berdebar pulak tiba-tiba.

doakan eh. eh. eh.


erm, btw.
semalam kan aku bagi tutorial kat Pre-Dental.
ommooo. terasa seronok sangat.
hahaha.
tak de laa. dah lama rasa nak beramah mesra dengan junior.
nama je satu fakulti, tapi selalu berselisih tak pernah nak bertegur sapa.
tapi semalam seronok laa.
lebih rasa seronok bila budak-budak ni cakap seronok sangat aku ajar. 
terasa satu kelegaan. puas hati sangat bila semua bagi tumpuan, tak ngantuk atau tidur masa aku membebel kat depan tu. haha.
hilang rasa letih pulun study subjek yang 2 tahun aku dah tinggal.
hahhahaha.
terima kasih adik-adik semua!



tak boleh bla, ada yang tanya,

'kak Ayan ni comel laa. bila nak kahwin?'

hahahahahhahahaha. akak study pun tak habis lagi adik oiii.

dan project petang ni nak buat lasagna versi macaroni.
wohoooo. lasagna. lama sangattt nakk buatt.
sedang memaksa diri supaya duduk jugak kat dapur mengasah bakat memasak di sebalik kesibukkan yang semakin memakan diri ni.
kalau tak paksa diri memasak, tak kan nanti suami nak makan pasir pulak kan.
eh, tetibe. hahahahaha.

wish me the best. jangan lasagna hangus pulak sudah.
hahaha.


kbai.



........


5 comments:

izzah said...

=)..kenapa gambar kite tak ada??..hehehe..seronok kak ayan ajar..nnt ajar lagi ye.. good luck exam..chaiyok..=)

Stalker ! :) said...

gila cool ! goodluck ! :)

Safwan Hamdy said...

happy nya dia kat sana..

Azuan said...

Terliur la tu tgk lasagna version macaroni along.. hehehehe... best of luck...

twinkle twinkle said...

drop by blog kak ayan ;))