05 April 2013

mahkota.

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..



banyak sungguh khabar berita daripada sekeliling aku.
ramai sungguh sahabat, junior, senior yang mendirikan rumah tangga, bakal mendirikan rumah tangga, dan bertunang.

fuuuuuuhhhh. fuuuuuuuhhh.
kenapa aku je rasa aku ni masih budak kecik?
21 tahun tu kecik je lagi kan. 
tapi
tengok-tengok ramai sahabat yang dah kahwin.
yang dah ada anak pun ada.
bak kata Lin,
dah pangkat mak cik dah woi.

Tahniah. Tahniah. Tahniah.
Moga Allah merahmati pernikahan kalian.
bernikah hingga ke Syurga, InsyaAllah.

wuuwuuuuu. maka rasa nak kahwin terbit dalam hati tatkala melihat kawan-kawan kahwin. wuuuwuuuuu.

ok. enuff meroyan.
esok exam kak oi.
kembali ke dunia nyata.
hahahahah.

tahu apa itu crown?



bahasa melayu dia mahkota.
bahasa arab amni dia, Tigan.
bahasa dokter gigi kat tanah melayu, aku tak tahu.
*itu lah padah belajar kat obersi sangat. -_-

crown ini macam baju untuk gigi.
kita buang bahagian gigi yang tak elok,
lepas tu kita buat sarung baju untuk gigi tu.
tadaaa. lawa laa jadi dia.



tak payah pakai braces pon, gigi boleh jadi cantik taw.

buat crown ni susah.
ok. susah untuk aku lah.
bukan lahh susah payah gile tu.
tapi susah sebab kene control mesin tu.
kene tegak 90 darjah dr kedudukan gigi tu.
kalau buat silap, akan efek step-step yang seterusnya.
maka ketelitian dan kesabaran yang super tinggi duperlukan dalam bidang ini.
heeeeee.






lepas dah potong gigi tu,
kene guna wax untuk buat bentuk gigi.
wax ini akan ditukar jadi besi, atau ceramic bergantung kepada kehendak pesakit.
banyak lagi step seterusnya yang kitorang tak habes belajar tahun ni.
heeeee.







dan untuk tahun ni,
ada laa requirements kene buat.
berapa batang gigi kene buat dan hantar.
dokter kasi sebulan untuk siapkan 20 batang gigi dengan 2 batang gigi bersama wax dia.
kira 22 batang gigi kene siap.

Alhamdulillah. minggu lepas aku dah siap.
awal daripada limit dia.
fuuuuuuhhhhh. lega. lega sangat.

ok. teruk je. teruk pun nak tayang kan Azyan. -_-

dan esok exam subjek ini.
kene buat satu gigi dengan wax dia dalam masa 2 jam.
rasa agak berdebar.
tapi bukan boleh buat apa pun.
mesin dia ada kat lab.
bukan boleh praktis kat rumah pun.
haih.
jadi doakan aku.
doakan kitorang, kanak-kanak comel Asnan Gamil.
hehehe.

dan hari Ahad ada test Oral Pathology.
10% carry marks utk final.
fuuuhhh. fuuuuuhhhh.

dan hari Rabu exam practical final Operative Dentistry.
tak sempat pulak nak cerita apa aku buat dalam lab Operative.
untuk exam yang itu pulak,
exam tampal-tampal gigi yang berlubang.
fuuuuuuuuhhhh. fuuuuuuuuh.

mohon doa. tembakan doa.
nak naik tahun bersama-sama.
nak masuk clinical year beramai-ramai.
Ya Allah, permudah kah lah urusan kami, berilah ketenangan kepada kami agar kami dapat buat yang terbaik.

moto Hafizah.

'Jom Mumtaz. Bukan Mumtaz untuk diri, tapi Mumtaz untuk ummah'

wink. wink.

kbai.



.......





3 comments:

twinkle twinkle said...

bitaufiq kak ayan :)

SYAFIQOH said...

"tak payah pakai braces pon, gigi boleh jadi cantik taw."

dah setahun pakai braces baru tahuuu. alaaaaaa. haha

Anyway all the best yan! :D

AzyanAaziz said...

Ika - kau sanggup ke potong semua gigi kau? aku rase lagi menakutkan buat crown dr pakai braces. hehe. ok. tenkiu. heee. :)