13 March 2013

minat vs kebolehan

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..


pernah alami tak
something yang kita minat, kita tak ade kebolehan.
tapi benda yang kita tak minat, kita ade kebolehan.



kadang, terasa stress dengan keadaan ni.
kadang rase down sebab benda ni.
 kadang rasa fed up sungguh.

betul ke minat tu boleh di pupuk?
betul ke kebolehan tu boleh di pupuk?

I HATE WIRES

tapi majoriti kerja lab mesti kene deal dengan wire.


appliances dalam dentistry ni banyak sangat guna wire,
sakit sangat tangan buat wayar-wayar tu.
kalau wayar tu nipis, lain cite ah.
ini wayar tebal, keras.
luka-luka tangan ni perkara biasa.
semua jari ni dah macam kene frictional keratosis je.
keras, kasar, sakit.
doktor pun selalu luka-luka tangan bila buat depan kitorang,
apetah lagi kitorang yang amateur ni.
-_-

tapi dalam ketidaksukaan aku pada wayar,
aku laa antara orang paling cepat buat wayar tu.
antara orang yang paling jarang kene reject kalau bab-bab wayar ni.
dokter selalu puji excellent, very nice, very good.
dokter yang cakap, bukan aku.
tapi aku tak suka pun wayar ni.
buat sekadar untuk evaluation je.

ini space maintainer. 


ini adam's clasp


mase first time tangan luka main wayar.
gara-gara labial arch. kesian jari ku iniiiii.

notakaki buat bakal mak mertua :
orang cakap, mak mertua suka perempuan tangan kasar sebab rajin buat kerja rumah. mintak maaf laa mak kalau mak tertipu. tangan saya jadi kasar sebab main wayar, bukan sebab rajin. 
-_-
 hahahaha.

hari tu, metot tanya aku,

'Ayan, kau ni memang berhajat nak jadi orthodontist eh? kau kalau kerja dengan wayar je, cepat gile siap.'

oh, sungguh tidakkkkk. tak sanggup aku korbankan jari-jari aku ni. 
T___T


tapi tapi tapi
pada mase yang sama,
aku sangat laaa lemah tengok slide oral pathology.
tapi kalau ikutkan, setakat ni, subjek ni laa yang aku rasa paling menarik.
belajar pasal penyakit, pasal kanser, tumor bagai.
kompem kene maki bila cakap minat oral patho.
hahahahaha.
tapi minat-minat pun,
sungguh aku fail tengok slide oral patho.
kerja oral pathologist ni,
tengok bawah microscope, lepas tu diagnose pesakit tu sakit apa.
benda ni deal dengan cells, tissues bagai tu.
dan aku memang sangat lemaaahhhhhh tengok microscope.
aku tak mampu nak diagnose bila tengok slide.
susaahhh sangat.
semua nampakkk sama je kat mata aku.
pink, violet je semua.





oh peningggg~~~~
@.@
mampu kau nak differentiate beratus-ratus penyakit mulut?
mampu nak hadam semua selide yang serupa je bawah microscope ni?


so acane ni?
buat something yang aku tak minat, tapi ada kebolehan.
atau ke arah something yang aku minat, tapi tak ada kebolehan?

blerghhhh,
blerrghhhhhhhh,
blllleeeeeerrrrrrggggggghhhhhhhhhhhhhh.
-_-

ah, stress ah.

kbai.



......



2 comments:

Aku Dan Komputer said...

Alah bisa tegal biasa :DD

Dr Am said...

Aku pun minat oral Patho. Tapi....aku tak reti differentiate slides tu... :(