02 September 2010

saya anak JOHOR


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.

ok, first of all, nak wish,


happy besday mama


NURALIZA BINTI MUSTAFA


01091963


u're the best mom in the world.


luv u ma.


second,to my sis;along



AZNI BINTI A AZIZ


02091989


happy besday. may ur 'jodoh' dtg cepat. =P


********************************************************************
wah. mood membebel sudah dtg. yup2. ble kte membebel, kte akn lupe ape y jd disekeliling kte .termasok masalah kte. jd teruskan lah membebel ye azyan. haha.



ok. 3 ari aku ku0. BERSHOPING. ahaha. mmg besh. tok raye ye. bkn untuk fly. disebabkan fly x sure lg, aku x nak la membina angan-angan kosong. uhu.

sekarang aku kat johor. ye. johor tanah tumpahnye darah ku. ecece. tetibe patriotik la plak. tok sape y pena kenal aku, or baek ngan aku, mesti tau n sedia maklum betapa hebatnye semangat johor aku. haha. di mana-mana, aku suke compare ngan johor. setelah beberape ari di johor, akhirnye aku menemui byk bende y telah lame aku hilang sejak meninggalkan johor. erk. kenape skema sgt bahasa hari ni. xpe2. semangat merdeka x abes lg. haha.

senanye simple je ape y aku nk bebel hari ni. aku nk ckp psl bende y aku jumpe kat bazaar johor, x jumpe kat bazaar s.alam. haha.

air kathira

sumpah la aku x pena tau y air ni popular kat johor je. setelah bermastautin 2 tahun 4 bulan kat selangor (2 tahun kat kisas,4 bulan kan intec), x pernah aku nmpk air kathira ni. ble aku bual2 ngan kwn2 aku dr negeri len, ramai y x pena denga un air kathira ni. air ni warne hijau. pas2 dlm nye ade biji selasih,cincau, n aku un x tau pe lg. haha. ade y letak kurma, ade y letak kismis. depends pd kreatifnye pembuat tu lah. baru 2 ari lepas minum. sedaaap kot. padahal before ni, aku cukup x suke air ni. haha. air ni dikatakan byk khasiat. ntah ye ntah tidak.



soto


ni sgt sedey. ade sekali tu kat s.alam. aku teringin sgt nk mkn soto. sepnjg bazaar tu, ade satu je gerai y tulis SOTO. aku un beli la. setelah buka pose, apekah ini??. ni bkn soto. ni nasi impit mkn ngan kuah sup. mereka tidak mengerti maksod SOTO sebenar. soto ni ade rencah dy sendiri. x sama ngan sup ayam,sup daging tu. dia lain woo. pastu mkn ngan begedil. sedap r. law x tau soto tu ape, jgn la tulis jual soto. tu menipu tau ark. patot tulis, nasi impit dengan sup. haish. smpai sekrg aku bengang. huhu.




laksa johor


ni da semestinye la kan. name un johor. tym kat intec, roomate aku bertelagah. laksa johor warna kelabu. erk. bila mase wrne kelabu. dy wrne oren mcm kari sket la. ni un sgt sdeyh. kat s.alam ade satu je gerai jual laksa johor. disebabkan rindu johor sgt tym uh, aku beli lah. tp guess what. xde sambal belacan. laksa johor ni mmg mkn ngan sambal belacan. xde sambal belacan, x dipnggil laksa johor. n johor ni kan modern sket. laksa dy pakai spegeti(ok, ak mls nk pk mcm mane nk eja dy. haha.) sedap gle. law menurut kata syaza kat kisas dulu, org zmn dulu mkn pki tgn. sbb kuah di mmg pekat gle. wooaah. sgt sedap la.


nmpk tu smbal belacan =D

lontong kering


haih. kalau lontong un susah nk cari kat negeri len, inikan pula lontong kering. tp aku g bazaar kat sini, berderet lontong kering. lontong kering ni mcm lontong bese. tp dy xde kuah lodeh. tau x kuah lodeh tu ape?. alaaa. kuah lontong tu lah. haha. bese mkn ngan sambal goreng n kari ayam y pekat gle. pastu sambal kacang WAJIB. haha. ok, mls nk upload gmbo.

kuih tepung pelita/takur


ni lg satu aku pelik. kat selangor, aku ckp kuih takur ke tepung pelita ke, sume tunjuk bende ya sama. asal atas putih, bwh hijau, tulah dy. kat johor x aw. tepung pelita tu kuih y empat segi tepat, pakai daun pisang. dy lagi manis dr takur. y takur tu empat segi sama pastu ade sengkuang sket kat belah hijau tu pakai daun kelapa. n ada satu lg, takur jagung. dy warna kuning la kan. mmg sedap la. jadi law beli, salu lah campur antara 3-3 ni. x la sejenis je. jd sila lah bezakan takur ngn tepung pelita ye. ehe.



ni tepung pelita


ni takur


byk lg hal y kecik2 y berbeza. mcm kate je otak-otak kempas, tp sumpah x sedap padahal otak-otak kempas sedap gle. x pon mcm murtabak kampung melayu atau mee rebus haji wahid atau juga mee bandung muar. putu piring selangor pon beza ngan johor. byk sgt kot johor ni y berbeza. tp x pelah. setiap negeri ade keunikan n cara mereka tersendiri kan. mungkin aku mmg org johor, mak ayah org johor, nenek atok pon org johor, jd aku sentiasa rase johor paling best. ek?. haha.


act,nga saje nk ngimbau keindahan johor. ni baru satu aspek. byk sgt aspek y mmg wat aku bangge ngan johor. ahaha. x sangka aku nk tnggalkan johor ni. 5 tahun. kejap je kan. insyaAllah. sekrg nga siapkan diri tok reti masak sume jenis masakan johor. terutamanye, asam pedas, soto, laksa johor, n mcm2 lg lah. t kat sana, mane ade jual kat tepi jln. kene msk sndiri ek. uhuu.


ok,nk cte psl len plak. ari uh,2 ari lepas aku g majlis buka pose KRT Meranti. kenape name meranti, sbb aku dok jalan meranti. haha. tu lah 1st time aku join bende alah mcm tu. padahal bagunan KRT tu, depan rumah aku je. betol2 depan umah. seberang jalan je. tp aku mmg x suke pegi2 bende2 uh. salunye, mak ayah aku jelah y pegi. bkn ape, mgkin adik beradik aku sume dr form 1 duduk hostel. jd jujurnye, ktorg adek beradek x rapat n kenal sgt mak cik2 tu. name un aku byk x ingat. ehe. y aku tau dyorg isteri pd kawan2 bapak aku. bese nye lah. da duduk taman sebelah utm, majority sume isteri pensyarah la. tp ari uh mak ayah aku paksa pegi gak.


nasib aku baek gak. sbb skrg bkn tym cuti skola. jd aku jelah antra org muda y ada. kalau x, mati aku. aku bkn rapat un ngan dyorg. uhu. aku un x tau nape, tp kebanyakkan anak2 KRT Meranti ni sebaya ngan aku. hailoo. ade 8 kot. jd setiap tahun mcm satu pesaingan tau ark. lg2 tym upsr, pmr, spm. aku cukup x suke. aku un rase tercabar la gak kan law kalah ngan dak satu taman, satu jalan lak uh. haish. mane bley jd.


lagi satu y aku x suke, bkn x suke la tp x tau nk ckp cm ne. bila mak cik2 tu tanye,


ni anak dr. aziz y mane ni?


erk. ape jwpan y patot aku kasi?. ble aku ckp y ketiga, ketiga y mane. hailoo. aku un xtau nk jwb cm ne. err. err. t mak aku la tlg jwb.


yg skola kisas tu.


erk. mama. waaaa. paling segan ble mak aku jwb gitu. bkn malu nk ngaku skola. tp, ntah la.


hari tu pegi pon ade sorg mk cik ni tnye. kali ni jawapan mak aku len.


y nk g mesir tu.


aduyai. mama. segan lah. uhuu. overall, besh la. mungkin last tym tok aku bersosial ngan mak cik2 uh. at least aku kenal la kan mak cik2 tu sume. haih.


aku senanye kesunyian. ecece. haha. skrg da mcm pas spm blk semula. dok uma sorg2. x tau nk wat pe. mls gle nk pack brg. sbb ble aku da stat pack brg maksodnye da nk dkat tinggalkan uma.


along n angah.

ok, sekarang saya da faham tensen nye korg ble nak fly dulu. haih.

kehendak sendiri vs kehendak mama n baba.


mcm2 x wat lagi. x beli spec baru lg, ksut baru lg, jam baru, baju baru, sluar baru, sume nk baru. haha. =D


ok lah. penat sudah.



adidas ke converse?
nk 2-2 boleh?
=P


....



4 comments:

Anith Aziz said...

wei.... x aci... angah pun nak balik umah makan sume2 tu jugak.. ey, apasal x letak gambar soto n laksa yang mama masak... baru kaw... angah kat sini selalu gak masak soto n laksa johor tapi rasa x sama....uwaaaaa

azyan anak aziz said...

wahaha..padan muke..nk wat cm ne..cuti angah xde bazaar ramadhan..ehe..
cm ne nk letak gmbo soto ngan laksa mama..mama pon x sempat nk masak..sdeyh~
elele..nk kate rajen masak la tu..blah la..hahah..

mekanikaEVO said...

3 SEPTEMBER

ko lupa taruk bday ak!! haha

azyan anak aziz said...

ko kene jd family aku, baru berdaulat nk masok blog aku.
jd pilihan nye sama ade ko nk kawen ngan akak aku, atau adek aku atau aku?..hahahaha..=D