22 December 2011

bergenang. :')

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..


just got the news.

husnuzhon pada Allah.
mungkin belum tiba masanya.
mungkin bukan rezeki.
mesti ada hikmah di sebalik semua yang terjadi.
cuma kita kene pandai mencari hikmah tersembunyi tu.

bukan Allah tak adil,
tapi Allah menyimpan sesuatu yang lebih  baik.
kalau bukan sekarang,
InsyaAllah suatu hari nanti.ALLAH hanya memanggil hamba-Nya tiga kali,

1) Panggilan pertama adalah Azan :
Itu adalah panggilan Allah saw yang pertama. Panggilan ini sangat jelas terdengar di telinga kita, sangat kuat terdengar. Ketika kita solat, sesungguhnya kita menjawab panggilan Allah swt. Tetapi Allah swt masih fleksibel, Dia tidak ‘cepat marah’ akan sikap kita. Kadang kita terlambat, bahkan tidak solat sama sekali karana malas. Allah swt tidak marah seketika. Dia masih memberikan rahmatNya, masih memberikan kebahagiaan bagi umatNya, baik umatNya itu menjawab panggilan Azan-Nya atau tidak. Allah swt hanya akan membalas umatNya ketika hari Kiamat nanti.

2) Panggilan yang kedua adalah panggilan Umrah/Haji :
Panggilan ini bersifat halus. Allah swt memanggil hamba-hambaNya dengan panggilan yang halus dan sifatnya ‘bergiliran’ . Hamba yang satu mendapatkan kesempatan yang berbeza dengan hamba yang lain. Jalannya bermacam-macam. Yang tidak punya wang menjadi punya wang, yang tidak merancang pula akan pergi, ada yang memang merancang dan terkabul. Ketika kita mengambil niat Haji / Umrah, berpakaian Ihram dan melafazkan ‘Labaik Allahuma Labaik/ Umrotan’, sesungguhnya kita saat itu menjawab panggilan Allah swt yang ke dua. Saat itu kita merasa bahagia, karena panggilan Allah swt sudah kita jawab, meskipun panggilan itu halus sekali. Allah swt berfirman, laksanakan Haji / Umrah bagi yang mampu’.

3) Dan panggilan ke-3 adalah KEMATIAN.
Panggilan yang kita jawab dengan amal kita. Pada kebanyakan kasus, Allah swt tidak memberikan tanda tanda secara langsung, dan kita tidak mampu menjawab dengan lisan dan gerakan. Kita hanya menjawabnya dengan amal sholeh. Karana itu, manfaatkan waktumu sebaik-baiknya. ..Jawablah 3 panggilan Allah swt dengan hatimu dan sikap yang Husnul Khotimah…. …….Insya Allah syurga adalah balasannya……’
walau ada duit banyak mana pun,
walau ada ilmu banyak mana pun,
walau ada kelapangan masa banyak mana pun,
walau ada kudrat dan tenaga banyak mana pun,
walau dah dekat sangat dengan tanah suci sekali pun,


kalau Allah belum panggil, tak mungkin sampai kaki ini ke situ.

:')

.....

0 comments: