17 December 2011

sore throat

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..


ini bukan tekak aku.


tekak nampaknya telah mula menunjukkan simptom2 inflammation.
inflammation dalam bahasa melayu, RADANG.

tapi tekak ni nampaknya macam menhadapi acute inflammation sahaja dan belum lagi sampai tahap suppurative inflammation iaitu acute inflammation yang paling teruk. mintak dijauhkan dari chronic inflammation sebab chonic inflammation may cause after acute inflammation.

kenapa aku boleh diagnosis macam tu? sebab tiada tanda-tanta kemunculan pus dipenuhi dengan dead and living polymorph atau bacteria itu sendiri.

semua lima signs untuk inflammation dah datang. redness ( tengok kat cermin. penat ternganga depan cermin sorang2. huh) , hotness, swelling, pain ngan disturbance in function. suara sudah tiada. (_ _!) so memang terbukti tekak aku ni tengah inflame. mungkin sebab physical agent, chemical agent, living agent, atau mungkin juga immunology badan aku. 

phenomena of inflammation yang mungkin sedang berlaku pada tekak aku, tapi aku x nampak sebab adalah reaction badan aku untuk menghalang atau me'localized kan infection supaya tak spread ke organ lain. Alhamdulillah nampaknye segala haemogenous part ngan histogenous part of my inflmmatory exudate bekerja dengan baik. terase momentary vasocontriction diikuti dengan vasodilatation of arteries and capillaries. this is the reason of redness and hotness at the effected area. patut lah rasa macam nak demam. padahal tekak je yang panas, dahi ok je. 





leucocyte especially PMNLs ngan monocyte akan berenang lambat-lambat dalam saluran darah sebab darah punye viscosity dah increase. jadi dia adhere pada wall of capillaries. lepas tu leucocyte ni emigrate pulak keluar dari blood vessels sebab endothelial cell dah swollen and formed gap. jadi leucocyte2 ini dengan bantuan pseudopodia mereka, akan merangkak-rangkak keluar dari blood vessels tu. 

lepas dah keluar tu, chemotaxis pulak yang akan control pergerakan leucocyte ni. chemotaxis ni macam wireless. hantar signal dari jauh je. dia punye source dari macam-macam. contohnya, damaged tissues, fractions of blood (C5a), dari lymphocyte (lymphokines) ngan neutrophills (leukotrienes).

sekarang tengah menanti general manifestations akan berlaku atau tidak. fever nampak nye belum lagi, tapi toxic manifestations dah menunjukkan tanda2 macam headache ngan loss of appetite( erk???!!!). tapi other toxic manifestations mcm malaise ngan rapid pulse tak ada pon. leucocytosis x boleh nak cek laa pulak sebab x buat diagnosis pon psl amount of leucocyte dalam darah ni.


jadi dari sini, aku nak buat konklusi. dari 8 jenis acute inflammation, aku tengah kene catarrhal inflammation. the mildest acute inflammation. 





kepada cell-cell badan terumatanya PMNLs, monocytes ngan histiocyte,
HWAITING!!!!! 
teruskan berperang. semoga anda berjaya.

jika anda berjaya, saya akan sihat kurang dari 5 hari.
CHAIYOK! CHAIYOK!









ok. 



penangan PATHOLOGY.

esok quiz PATHOLOGY.

kene suka PATHOLOGY.

kene sayang PATHOLOGY.

LOVE YOU LAH PATHOLOGY.




....

3 comments:

luqman said...

haha.nice one lah doc!
teringat balik aku dah belajar ni tahun lepas.tp seakan2 dah lupa!=.='

AzyanAaziz said...

kau dah belaja patho tahun lepas? hebat laaa. penin, penin. huhu.

AzyanAaziz said...

kau dah belaja patho tahun lepas? hebat laaa. penin, penin. huhu.