03 January 2012

saya budak baru belajar.

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..




Assalamualaikum.


Okeyh, cakap x nak update blog. Tapi x boleh laa. X Berjaya tahan ke’eksited’an hati ni. hehe.

Erm, siapa yang kenal aku, mesti tahu aku ni buta IT. Bukan buta siket2, tapi buta sungguh-sungguh.

Word pun x lepas, power point, excel lagi laaa. Jangan tanye laa, memang tahu sekadar yang basic.
Inikan pula picasa, photoshop, photo bucket, ok, aku x tahu lagi. Haram laa aku nak tahu kan.

Ceh, dulu konon2 ade prinsip laa. Benda yang x mendatangkan faedah dan manfaat kepada diri sendiri, x payah laa nak susah2 kan diri belaja. Yelaaa, aku fikir, aku bukan nak ambek bidang IT ni pon. Aku pon x suka buat keje gune laptop. Lebih rela tulis tangan.

Tapi, nampaknya Allah nak suruh jugak aku belajar. Guess what, aku pegang taklifan ketua unit promosi untuk ECONS. Blerk. Ye, aku pon mcm nak muntah bila dapat surat kerja tu.

Promosi? Apekah?

Banyak kali aku bace surat, aish. Tak ade kerja lain ke nak bagi aku. Tapi terima jelaa. Ade manfaat kot. Masa meeting first, ketua ECONS berkata,

"haa, azyan. Ape lagi, sila laa belajar guna photoshop ye. Penting tu."

Aku pon macam, erk??!!! Telan air liur banyak-banyak kali.

Pengetahuan aku tentang photoshop ZERO!!

Ulang suara, KOSONG!!

Tak main-main. Aku x pernah sekali pon mengedit gambar ke buat poster ke buat banner ke. Sekali pon tak pernah. Dalam laptop aku ni takade satu pon software utk tujuan itu. Rasa mcm tersentak bila tiba2 je kene belajar. Lepas tu kawan2 aku ckp, antara banyak2 software, photoshop paling susah. Lagi laa buat aku mcm, whaaaaattttttt???!!!!

Lepas tu dua hari lepas dapat kerja. Kene buat poster.
Nasib baik dunia ni dah canggih. Dengan bantuan utube, paham laa aku siket2 photoshop ni. Siyes mentensenkan belajar benda yang kita tak minat ni. Tapi mcm dulu jugak, aku x minat dentistry, tapi aku boleh je belajar. Jadi benda ni pon kene sama. Dengan istilah2 yang x pernah aku belajar mcm layer, brush, blending, filter, lasso tool, errrggghhhhhh. Banyak sangat laa. Pening oh. Aku pon dengan penuh tekun dan khusyuk menghadap laptop ni lebih 4 jam.

Hasilnye,
































Tadaaaaaaa.







tak ada pon sebenarnye. hehe.

poster tu aku x nak tunjuk pon. Malu seyh. Hahahahaha. Buruk. Bukan untuk aku hantar pon. Trial je. Poster tu dah mintak tolong org lain buat sementara aku belajar buat. 
Hehehe.

Tapi nak tunjuk ni.
Gambar pertama yang aku edit.



L.A.M.E laaaah azyan oi!! Hahahahaha.
Lantak laa org nak kate ape. Yang penting aku hepi gile sebab kerja first aku kot. Ingat senang ke?!!

Tengok video 2 jam lepas tu buat poster ngan edit gambar ni dlm sejam lebih. Pencapaian yang membanggakan laa kan bagi orang yang buta IT mcm aku ni kan?

   
Nampak perbezaan?

Seronok sangat sebab dah reti remove org yang mandi tu, org yang tgh piknik tu dgn pagar kat sebelah pantai tu. Macam magik je dia hilang. lepas tu main blur2 laa, main sharp2 laa. sesuka hati je tekan2. Wohoooooo. Bahagia. Bahagia. padahal baru laaa belajar seciput je. haha.

kesimpulannye, seekarang aku dah suka photoshop!!! Nak kene belajar biar jadi pro ni. Tengok kat utube, gile mantap laaa org gune photoshop ni. Nak ternganga tengok dyorg buat.

See, siapa kata minat tak boleh dipupuk. Di mana ade kemahuan, di situ ada jalan, dan InsyaAllah akan beroleh kejayaan. Doakan aku dapat belajar sebasic mungkin before mid year exam supaya aku boleh focus pada exam aku pulak. Papehal pon, exam tu lebih penting dari photoshop ni. Chaiyok azyan!!!!!

Wassalam.



......




3 comments:

farez syinon said...

gambar pantai tuh yang korang pegi arituh eh?subhanallah,lawa gilak.haila.moga2 dapat pegi sana nanti.ameen ^^

Akif said...

kau-pegang-photoshop???

Anonymous said...

Subhanallah.. indahnya ciptaan illahi..
-Dr Azyan ^^