11 January 2011

realiti.

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani..

Amaran ; post kali ini adalah post PALING BANYAK GAMBAR.
Jika anda tidak suka gambar, sila jangan teruskan pembacaan anda.

Yup, hari ni nk cerita pasal reality. Ape tu reality kehidupan? Hahaha. tanye soalan bengong. Aku sndiri pun x dapat nak tafsirkan reality tu ape. Tapi kat sini aku nak cerita satu kisah benar.

Korang pernah dengar pasal TANTA?
Ye, TANTA. Tanta ni merupakan satu daerah bawah kerajaan Gharbiah. Kat sini, bukan ade kerajaan pusat. Semua ikut kerajaan sendiri. Yela, republic. Tanta ni……………………… bla3.

Aaaah,sudah la. Ape ko merepek ni azyan. Sebenarnye aku mahu cerita reality yang aku hadapi setiap pagi nak ke kelas. Korang pernah tengok ke tanta ni?? Yup, tanta ni nk kate kampong, mmg kampong pun. Tapi manusia y duduk dlm ni padat kot. Ramai. Aku pun x tau ape y special nye tanta ni. Kalau cairo tu, ade la pyramid, sphinx, dan paling hebat City star la kan. sini pun bukan macam Alex y lawa gile tu, ade pantai, shopping complex. *sigh*.erm, mansoura, n zagazig, x tau la nk cte. Sebab x sampai lagi kaki kat situ.

Time sampai kat sini, pergh. Bapak rrrr. Tempat mane JPA cmpak aku ni. Boleh hidup ke aku kat sini. Dasyat gle org kat sini. mmg x boleh nk describe la. So, meh aku tunjuk perjalanan n pemandangan yang aku pandang setiap hari kat sini. Ni semua gambar aku amek dari aku jejak kan kaki keluar rumah, sampai la uni, sampai la balik rumah balik. Ini bukan edit2 yeee. Asli n original. Korg tengok la kehidupan aku sekarang n InsyaAllah untuk 5 tahun lagi. =.=’




mulakan pengembaraan dgn posing gaya myspace. HAHAHA. thnx eiyra teman aku hari2 pergi kelas.

betul-betul depan imarah aku

aku pun x tau ni ape.

jalan raya atau org kat sini panggil highway. apekah? 6 lane kot. hari2 lintas ni. bahaye gilak.

hari ni jam la plak.

hospital pertama kene rentas - hospital sakit jiwa.

teruskan perjalanan. jauh kot.

ira, even gmbo kaki je pon, aku nmpk lagi tinggi dari ko. HAHAHA

teserempak ambulan. eheee.

hospital kedua - hospital mata, telinga dan kerongkong.

hospital ketiga - hospital kanak-kanak

akhirnya, pintu depan uni tanta cawangan perubatam.

banyak gilak keta. kiri sebenarnye ade fakulti nursing.

lalu depan fakulti sains.

construction kot.

fakulti medic. haaa, zaiyan,anis salwa, n farhana aisyah di sini. ;)

finally, FAKULTI PERGIGIAN.


pintu depan kelas kitorang.

akhirnya sampai ke kelas. ;)

sampai kelas je, dpy kuiz chem y TERUK. ;(

bergambar bersama budak highest kuiz chem. ;)

pas kelas gi ambek kupon makan. akhirnye~ ye aku tau terbalik. mls nk betul kan. haha.

perjalanan balik. lalu depan bank uni.


singgah kedai (erk,gerai kot lagi sesuai.) tuk beli fail.

abg kepit jual buah. HAHA.

ye, dalam byg2 aku kelihatan KURUS. byg2 jela. ini realiti. ;(

jalan masih jam!





sesak sgt jalan. lori bukan maen besaw!

nk je aku report kat MPJBT bile tgk jln tar nye. haih.

penat kot jalan je keje.

ye, y kiri tu tempat kumpul sampah. senang ckp, kat mane2 pun boleh kumpul sampah. =.='

kedai feveret tutup la pulak hari ni. pakcik ni suka ckp melayu. haha.

ehem2. tu beg saya ye. HAHA.

aiseh, tudung x starch la pagi tadi. HAHA.

tengok la bangunan dy. mcm keje x siap.

sampai jugak kat umah. legaaa~

kepenatan menjat 8 tingkat.

finally, pintu rumah semula.





 
So, pendapat korang? Dasyat kan? uhuuu. Law mama n abah tengok ni, mesti simpati la kat aku. HAHAHAHA. Tapi x pela. Kesusahan mengajar erti hidup. Ceeewaaaaah.
Salu gak aku pikir, ape yang aku boleh belajar dekat mesir ni ek. Bak kate angah la,
Belajar kat oversea ni, bukan semata nak dpt degree ke master ke phD. Sbb semua tu, kat mesia pun boleh dpt. Tapi kite mesti cari n dapat ilmu yang xde kat mesia. Baru lah berbaloi kerajaan hantar kite pakai duit rakyat.
Hmmm. Nk kate dari segi kemajuan tu, mmg OUT la kan. dari segi sopan santun, haih. Org mesia sgt sopan kot banding sini! So ape y aku boleh belajar?

Aku da jumpa satu, BUDAYA. Yup. Kat sini, sana sini nmpk org pegang Al-Quran,pegang tasbih. Dengan sapa2 bagi salam. Xkire org tua, orang muda, semua kalau berselisih ke naek tramco ke semua bagi salam. Org perempuan dipandang tinggi. Tula satu budaya yang mmg aku xpernah la jumpa kat mesia setakat ni.

Ape lagi ek boleh belajar?  Hmmmmm. Xpela. 5 tahun lagi, boleh explore lagi ni. HAHAHA.

kelantan + johor = ehem3.

.......

6 comments:

nabihah said...

owh okay now i c mc mn ko live kat sana. i can say WOW! klu aku dah balik Malaysia sehari sampai tanta hahaha

azyan anak aziz said...

see. ko juga simpati. =.=' huhu.

Anith Aziz said...

alaa-laa.. siannye adik angah ni...huhu

azyan anak aziz said...

HAHA. tau pun ngah. sian tau adek angah ni. HAHHAHA.

JA said...

haha..at least tenet kau X SELAJU TENET ak,
mimpi la ak nk hupdate blog lx gmbar sgala bagai
all da best ayan :)

Stalker Comel . hihi . said...

auu . now i know . carik ilmu banyak banyak . hehe . *tinggi nye rumah awak* huhu . :D