so setiap sambal kicap uh ade kepentingan nye sendiri, rase n tekstur y sendiri, kegunaan y sendiri, ciri2 y tersendiri, ramuan y tersendiri blablabla..ape ni azyan..smpi esok x abis la law ko bebel gini je..haha..okok..kte mule kan..
SAMBAL KICAP IKAN BAKAR
ok..ni aku rase da ramai tau ot..p aku plek laa..ble aku dok kisas, makan ikan bakar DM (layak ke digelar ikan bakar??..=P), makan ngn sambal asam..aku x tau la name ape manusia laen pnggl, p kat uma aku sambal uh pnggl sambal asam..makan ngn kerang rebus..uish..kecur air liur lak..hahaha..so sambal ikan bakar ni nk wat dy senang je..
amik cili api, pas2 tumbuk dgn lesung..pas2 amik bawang,potong dadu..pas2 amik lada merah, hiris kecik2..amik limau kasturi perah..amik cili y ditumbuk uh, masok dlm magkuk..n last skali, of course la taruh kicap..hahaha..sdap wey..xde sambal ni, x lalu nk makan ikan bakar..hahaha..
SAMBAL KICAP SUP
sambal ni mkn ngn sup..mak ckp, law dulu2 owg negeri len x mkn sup ngn sambal kicap..dyorg pnye sup uh da sdia ade pedas..p zaman da berubah kan..skang aku pegi penang ke, selangor ke, klate ke sume aku tgk sup dy mkn ngn sambal kicap..haha..asimilasi budaye dlm jgke watu pnjg..ceyh..sejarah la plak..haha..
sambal ni pling simple la antra 3-3 sambal y aku reti ni..tumbuk cili api..byk2 sket bg kaw..pas2 taruh kicap..haha..siap la..semakin hitam sup uh, semakin hebat owg uh law kat johor..menunjukan ketahanan sesowg terhadap cili..hehe..
SAMBAL KICAP TEMPE NGAN TAUHU GORENG
td da kate owg jawa..sbb uh reti mkn ot tempe goreng..p aku ni ade plek nye la..aku juz bley accept tempe goreng mkn ngn sambal kicap..law tempe uh di msk ape skali un, aku x suke..n xkn pena makan..haha..besh uh mkn cm ni..alala owg kampong sket..sesuai tok minum petang..haha..senanye baru mkn td, sbb uh tergerak nk tulis post ni..
wat sambal ni un senang..adoy azyan..sume senang..haha..y nie tumbuk cili padi or cili kecik..erk..apsal la dr td aku rase plek gune istilah cili padi..hahaha..ok..aku da tau..sejak ble ko pnggl cili kecik azyan..ko pnggl lada kecik..haha..pape jela..sambal ni, lada kecik+bawang putih+gula ditumbuk bersame2 ngn lesung..pas2 dah lumat, curah kicap..haha..sambal ni un sesuai mkn nk pisang goreng
haaa..ckp psl pisang goreng, aku cukup x puas law beli pisang goreng kat negeri len..sbb ape..sbb x de sambal kicap..law sape2 dtg negeri johor, dyorg lak y plek tgk ktorg mkn ngn sambal kicap..besh woo mkn ngn sambal kicap..pisang y panas2 di cicah dlm sambal kicap y pedas lg berasap..fuuuh..mmg kaw laa..
ok..siap da bebel psl sambal kicap ni..ni lah budaye n tradisi melayu..
TAK HILANG MELAYU DI DUNIA
ceyh..maka sebagai pewaris tradisi melayu ni, aku rase bertanggungjawab nk pelihara..so ble aku da kawen nnt, aku nk pastikan ank2 aku un reti mkn sambal2 ni..bkn 3 sambal ni je..p sambal belacan, sambal asam, sambal tumis, sambal pe lg ye..hahah..sume jenis sambal la..ble aku tulis kat sini, insyaAllah aku xkn lupe sampai ble2 kan..
oh, azyan..ingat la setiap manusia uh ade tanggungjawab masing2 kat dunia ni..huhu..da r..penat bebel sowg2 kan..haha..nk wat cm ne..da x de sape sudi dngo..y pntg, hidop kte HAPPY kan..hahaha..senyum2 slalu..
....
0 comments:
Post a Comment